fbpx
Inlog medewerkers
Inlog ouder
Mijn Op Stoom

Kinderdagverblijf

Kinderdagverblijf

De Kleine pedagogiek van Op Stoom

Het kinderdagverblijf, voor kinderen van nul tot vier jaar, is een veilige en gezellige plek waar je kind zich optimaal kan ontwikkelen.

We zijn elke dag bezig met pedagogiek: positief communiceren, geduld tonen, uitleg geven en écht aandacht hebben voor je kind. Al deze kleine pedagogische acties lopen als een rode draad door de werkdag van onze medewerkers en zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van jouw kind.

Er is altijd tijd en ruimte voor een knuffel, een fijn gesprekje en we hebben eindeloos geduld. Hierdoor voelt je kind zich prettig en kan hij zich in zijn eigen tempo ontwikkelen. We begeleiden de interactie tussen kinderen en stimuleren ze om samen te spelen en oog voor elkaar te hebben.

Op iedere groep woont een beer. Hij steekt zijn neus graag overal in en wil er continu bij zijn. Beer maakt makkelijk contact en is bevriend met alle kinderen. Dat voelt veilig en vertrouwd. Beer heet gewoon Beer en wij betrekken hem op alle momenten van de dag bij de activiteiten.

Bij al onze kinderdagverblijven bieden we duurzaam en uitdagend speelgoed aan zoals Kapla en diertjes van Schleich. Ook hebben we overal een modderkeuken in de tuin. Hierin kan je kind heerlijk kokkerellen met water, zand en bladeren.

Verder knutselen de kinderen heel wat af. Er is veel ruimte om te experimenteren, want wij zijn fan van het proces. Dit betekent zelf doen én zelf nadenken als je een homp natuurklei of een bak linzen voor je neus hebt staan. Ook als je klein bent. De materialen prikkelen jouw kind om mee aan de slag te gaan. Hierdoor kunnen ze oefenen en gaat de ontwikkeling als een speer.

Veel aandacht voor baby’s

Baby’s hebben liefdevolle zorg en aandacht nodig. Daarom nemen we tijdens de zorgmomenten echt de tijd om gezellig met je kleintje te praten. We spelen met de voetjes, doen kiekeboespelletjes, kijken en lachen samen. We vatten veel van wat je baby’tje ziet in woorden. En ook de kleintjes zelf spelen met taal. Ze pruttelen en ‘kletsen’ heel wat af.

En ze hebben vrijheid nodig om zich te bewegen. De motorische ontwikkeling in de eerste maanden gaat zo snel. Bij ons krijgt je kindje letterlijk alle ruimte, want we gebruiken bijna geen wippertjes. En dat is niet voor niks. Voor een gezonde ontwikkeling is het goed om baby’s zelf te laten oefenen met hun lijfje. In onze ogen kan dat niet in een wippertje.

Baby’s spelen op de zachte vloerbedekking of in de box. Zo hebben ze lekker veel bewegingsvrijheid en kunnen ze goed oefenen met buigen, strekken en draaien. Het hele lijfje doet mee, voor je het weet is je kindje ijzersterk! Als ze uitgespeeld en moe zijn, gaan ze lekker naar bed. Baby’tjes volgen hun eigen slaapritme.

Dreumesen bieden we geborgenheid en uitdaging

Alle groepen zijn verticaal (behalve kinderdagverblijf Teddyzolder in Haarlem), wat betekent dat kinderen van nul tot vier jaar samen spelen in dezelfde groep. Met dezelfde vertrouwde gezichten om zich heen. De kleintjes trekken zich op aan de grotere kinderen en de peuters vinden het heerlijk om de jongere kinderen te kunnen helpen. Als je kindje kan kruipen en later kan lopen wordt de omgeving steeds groter. We spelen in op de behoefte van elk kind en bieden afwisseling en uitdaging voor ze.

Voor peuters is er zoveel te doen
In de groep worden allerlei leuke activiteiten aangeboden en ook in de verschillende speelhoeken spelen de peuters vaak. Op de meeste locaties is er een speciale ruimte of groep waar de oudste peuters met leeftijdsgenootjes kunnen spelen. Hier bieden we activiteiten die passen bij hun ontwikkeling en krijgen zij de uitdaging die ze willen. Op die manier is het voor kinderen van alle leeftijden fijn en uitdagend om bij Op Stoom te spelen!

Verticale groepen

Kinderen van nul tot vier jaar zitten bij elkaar in de groep. In verticale groepen leren kinderen veel van elkaar. De kleintjes zien in de oudsten een voorbeeld en doen ze na. De oudere kinderen leren juist hoe ze rekening kunnen houden met een kleintje. Zij mogen vaak ook helpen met klusjes of een flesje helpen geven. Wie wil dat nou niet want groot gevonden worden is belangrijk! We zorgen ervoor dat alle kinderen liefdevol verzorgd worden en met een leuk activiteitenaanbod is er voor elk wat wils.

De groep bestaat uit twaalf kinderen met twee pedagogisch medewerkers of zestien kinderen met drie pedagogisch medewerkers. Alleen bij kinderdagverblijf Teddyzolder in Haarlem worden baby’s en dreumesen apart opgevangen in de groep en hebben peuters hun eigen peutergroep.

Spelen in hoeken

Er zijn verschillende hoeken in de ruimte, met elk een eigen thema. Zo is er een bouwhoek, poppenhoek en een ontdekhoek waar kinderen op onderzoek uitgaan. Er valt zoveel te ontdekken! Voor alle hoeken geldt dat je kind er rustig en geconcentreerd kan spelen. Bovendien zorgen hoekjes voor meer privacy op de groep. Hoe fijn is het als je je even kan terugtrekken? Juist ja, hartstikke fijn.

Wij ♥ lezen
Aan taalontwikkeling besteden we veel aandacht. We lezen veel voor, zingen liedjes en fantasiespelletjes worden vaak ingeleid met een boekje. Want als de beren op berenjacht gaan, dan wij natuurlijk ook. We benoemen veel van wat de kinderen doen. Zo leren ze bewust nieuwe woorden.

Kinderopvang Op Stoom