– Parent information in English –
Welkom bij Op Stoom
We bieden liefdevolle zorg en besteden op een speelse manier aandacht aan de ontwikkeling van kinderen. Het gaat om grote, maar ook om héle kleine dingen, die onze opvang extra fijn maken voor jou en je kind
Van baby
Op ons kinderdagverblijf gaat er een wereld open voor je kindje. Eentje die ontdekt moet worden! Met veel liefde, aandacht en vrolijkheid nemen wij je kleintje bij de hand. We inspireren, prikkelen en dagen uit. Tijdens de zorgmomenten nemen we écht de tijd voor je kleintje. We spelen met de voetjes, doen kiekeboespelletjes, kijken en lachen samen. Veel van wat je baby ziet vatten we in woorden en de baby’s zelf? Die pruttelen en kletsen gezellig mee! De motorisch ontwikkeling gaat de eerste maanden als een speer, dus krijgt je kindje bij ons alle ruimte. Geen wippertjes, maar zachte vloerbedekking of een box om te buigen, strekken en draaien. Uitgespeeld? Tijd voor een tukkie in een hangwieg, ledikant óf buitenbedje.
Naar dreumes
Als je kindje kan kruipen en lopen, wordt de omgeving steeds groter. Dat komt goed uit, want wij hebben verschillende hoeken met elk een eigen thema. Dansen in de ontdekhoek, stapelen in de bouwhoek of popje aankleden in de poppenhoek. Kokkerellen doen we ook. In de modderkeuken van de natuurtuin. Wij hartje lezen! Doen we dan ook graag én veel. Fantasiespelletjes leiden we vaak in met een boekje. Want als de beren op jacht gaan, dan wij natuurlijk ook!
En peuter
Zoveel te doen, zoveel te beleven! Het ene kind kan ein-de-loos knutselen terwijl het andere vaker wil rennen, klimmen en klauteren. Geen probleem! Wij zijn flexibel met de indeling én duur van activiteiten en bewegen moeiteloos mee. Toneel, muziek, sport en natuur… het komt allemaal aan bod. Net als versjes, liedjes, verhalen én een bezoekje van een rondtrekkende Reiziger. Veel speelplezier gegarandeerd!
Tot (BSO)kind
Zodra school haar deuren sluit, gaat onze BSO los. Bietentaart bakken, een concert met gevonden voorwerpen, wedstrijdje de-grond-niet-raken, een marathon ‘Donald Ducks lezen’ of gewoon maximaal chillen… Je kind bepaalt het zelf. Niets moeten, maar vanuit je eigen interesse dingen doen of juist laten. Daar leert je kind van! In de vakanties zijn we de hele dag open. Onze pedagogisch medewerkers hebben dan een spetterend vakantieprogramma voor je kind in petto. Ook op studiedagen is je kind de hele dag welkom.
Afmelden, aanvragen en opvangpunten
Bij Op Stoom werken we met opvangpunten. Meld je een contractuele opvangdag af, dan ontvang je hiervoor opvangpunten. Het maximum aantal op te bouwen punten is 500. Wanneer het maximum aantal opvangpunten is opgebouwd moet je eerst opvangpunten inzetten voordat er weer nieuwe punten opgebouwd kunnen worden. Vraag je een extra opvangdag aan, dan kun je deze betalen met je opgebouwde opvangpunten.
Wanneer er opvangpunten zijn ingezet voor opvang, daalt het beschikbare tegoed en dat wordt bij een volgende afwezigheidsmelding weer aangevuld. De opvangpunten vervallen op het moment dat het contract afloopt.
Het is goed om te weten dat het ontvangen van opvangpunten een service is waar Op Stoom voor kiest en geen recht.
Of we een aangevraagde extra opvangdag kunnen goedkeuren, hangt af van de beroepskracht-kindratio én de personeelsbezetting op de groep. Helaas kunnen we je dus niet altijd helpen.
Het opnemen van opvangpunten valt en staat met het tijdig afmelden. Hoe beter de afdeling Kindplanning weet wat de daadwerkelijke kindbezetting is hoe meer flexibiliteit we aan ouders kunnen bieden.
Opvang afmelden en aanvragen regel je eenvoudig in de ouderapp. Je vindt deze app in de Google Play en Apple Store via ‘OuderApp van Konnect’. Heb je een vraag dan kun je terecht bij de afdeling planning via Planning@opstoom.nl
De spelregels lees je hieronder.
Opvang afmelden en opvangpunten ontvangen
Een opvangdag afmelden doe je in de app onder ‘agenda’. Afmelden kan al 3 maanden van te voren.
Om opvangpunten te ontvangen, dien je je kind uiterlijk een dag voor de betreffende opvangdag vóór 12.00 uur af te melden via de ouderapp. Wij kunnen dan nog inspelen op de afmelding. Als je je kind later afmeldt, bijvoorbeeld omdat hij of zij ziek is geworden of je onverwacht opvang nodig hebt, ontvang je geen opvangpunten.
De opvangpunten vervallen op het moment dat het contract afloopt.
Naast de opvangpunten ontvangt elke ouder een tegoed over de dagen dat Op Stoom gesloten is, uitgezonderd de officiële feestdagen. Dat zijn de vrijdag na Hemelvaart en de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw, mits dit een contractdag is. Dit tegoed is één jaar geldig vanaf de ‘gemiste’ opvangdag. Dit tegoed heet “Compensatie sluitingsdagen” en is in de ouderapp daarmee goed te onderscheiden van de opgebouwde opvangpunten, genaamd “afwezigheidstegoed”. Bij beiden is de geldigheidsdatum zichtbaar.
- Opvangsoorten zoals incidentele opvang, tussenschoolse opvang en maaltijden zijn uitgesloten van opvangpunten.
- Let op: afgemeld is afgemeld. Als je afgemeld hebt en later toch opvang voor deze afgemelde opvangdag wil, dan moet je de opvangdag opnieuw aanvragen. De afdeling Kindplanning kijkt dan of de plek nog vrij is.
Opvangdag(en) aanvragen
Een opvangdag aanvragen doe je in de ouderapp onder ‘Agenda’.
Je aanvraag wordt zo snel mogelijk, uiterlijk binnen 3 werkdagen, beoordeeld door onze planners. Aanvragen worden tussen 8.00 en 17.00 uur bekeken. Houd er rekening mee dat we je kind pas op kunnen vangen als de aanvraag is goedgekeurd. Is er nog geen plek beschikbaar? Dan plaatsen we het verzoek automatisch op de wachtlijst. De status vind je in de agenda onder ‘Aanvragen overzicht’.
Je aanvraag wordt goedgekeurd als er voldoende plaats is op de locatie, zodanig dat het past binnen de wet- en regelgeving. Dat wil zeggen dat er niet meer dan het maximaal aantal toegestane kinderen op de locatie opgevangen wordt en dat de beroepskracht-kind ratio (BKR) niet wordt overschreden. De BKR is per leeftijdsgroep verschillend. Daardoor kan het voorkomen dat een aanvraag voor je peuter wel goedgekeurd wordt en de aanvraag voor je baby niet.
Je kunt de extra opvangdag betalen met opvangpunten of op factuur (bij onvoldoende opvangpunten). We verrekenen een extra opvangdag ook niet met later opgebouwde opvangpunten.
- In het geval van een aanvraag voor meerdere kinderen, kun je ook aangeven dat je er alleen gebruik van wilt maken als alle aanvragen goedgekeurd worden.
- Een goedgekeurde aanvraag kun je niet opnieuw ruilen. Je ontvangt geen opvangpunten wanneer je toch geen gebruik maakt van deze dag. Is de aanvraag nog niet goedgekeurd? Dan kun je deze nog snel annuleren via de app.
- Verzoeken om opvangpunten op te nemen of een extra dag in te kopen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt.
Opvangpunten
Opvangpunten zijn opvangsoortgebonden. Wisselt je kind van peuteropvang naar buitenschoolse opvang? Dan vervallen de opgebouwde opvangpunten uit de peuteropvang. Wisselt je kind alleen van locatie? Dan blijven de opgebouwde opvangpunten geldig.
Als het opvangcontract is beëindigd, vervallen de opgebouwde opvangpunten.
Nee. Niet gebruikte opvangpunten worden niet terugbetaald.
De waarde van de opvangproducten in punten:
Hele dag kinderdagverblijf – 100
Hele dag peuteropvang (tot school sluit, niet bij elke locatie mogelijk) – 64
Dagdeel kinderdagverblijf (niet bij elke locatie mogelijk) – 50
Ochtend peuteropvang – 32
Studie- of vakantiedag – 100
Middag – 100
Voorschoolse opvang (niet bij elke locatie mogelijk) – 25
Naar een andere groep
Is er voor de extra opvangdag geen plek vrij op de eigen (basis)groep? Dan is het bij locaties met meerdere groepen wellicht mogelijk om je kind op de gewenste dag naar een andere groep te laten gaan waar wel plek vrij is. Dit gaat altijd in overleg en hier geef je ook schriftelijk toestemming voor. Samen met jou bekijken we wat de beste optie is voor je kind.
Algemene voorwaarden
De Algemene Voorwaarden van Op Stoom zijn voor het laatst gewijzigd in januari 2019.
Our General Terms and Conditions are also available in English.
Bekijk hier de Algemene Voorwaarden van de Branchevereniging Kinderopvang.
Onze Privacyverklaring lees je hier.
Basisgroepen
Op de BSO heeft je kind op de dag dat hij of zij komt een vaste mentor. Daarnaast maakt je kind op een opvangdag deel uit van een vaste groep kinderen. Wij noemen dat een basisgroep. Een basisgroep bestaat afhankelijk van de leeftijden uit 20, 22 of 24 kinderen en 2 pedagogisch medewerkers (vaak de mentor van je kind). Met deze groep brengt je kind de vaste (tafel)momenten op de BSO door. De indeling van de basisgroepen kun je vinden op het informatiebord op de locatie.
De samenstelling van kinderen en de medewerkers kan per weekdag verschillen. En op een aantal momenten kan het voorkomen dat je kind in een andere basisgroep zit. Bijvoorbeeld als je kind een keer op een extra dag komt. Bij het aanvragen van deze dag geef je via de app toestemming om je kind op die dag mogelijk in een andere basisgroep te plaatsen. Bij iedere aanvraag geef je voor die dag toestemming.
In de vakanties of wanneer er minder kinderen zijn, kunnen we basisgroepen samenvoegen.
Vrij spelen
Als je kind op de BSO aankomt, gaat hij of zij naar de eigen basisgroep (je kind weet bij welke groep hij of zij hoort en anders helpen we natuurlijk een handje). Samen wordt er wat gegeten en gedronken en je kind kan even zijn of haar verhaal kwijt. Ook wordt er dan besproken welke activiteiten er die dag zijn. Buiten deze vaste momenten is je kind vrij om aan te sluiten bij activiteiten, te spelen met kinderen uit een andere basismentorgroep of juist lekker even alleen met een boekje op de bank te kruipen.
Hoe gaat het met je kind?
Wij vinden het belangrijk dat je je kind met een gerust hart bij ons brengt. Dat vertrouwen geven we je graag. Door met je in gesprek te blijven, te vertellen wat we allemaal doen en hoe het met je kind gaat. Wij nemen zelf initiatief tot gesprekjes en staan altijd klaar als jij een gesprek met ons wilt. We weten beiden wat er speelt in de belevingswereld van je kind en hoe hier het best op ingespeeld kan worden.
In gesprek blijven…
Wanneer je je kind brengt, is er altijd gelegenheid om informatie uit te wisselen. Bij het ophalen vertellen we je wat je kind die dag heeft beleefd. Van de fijne kleine dingen die opvielen die dag, tot de ontwikkeling die je kind doormaakt. Maar ook over het samenspelen met andere kinderen, eten en drinken en zorgaspecten praten we je bij.
Altijd in contact
We zijn de hele dag bereikbaar via telefoon en e-mail. Op het memobord in de gang laten we je dagelijks weten wat we gedaan hebben. Een uitje naar de bieb of een bezoekje van een Reiziger? Je hoort het van ons! Ook stuurt de Clustermanager geregeld een bericht via de app met informatie over de leuke dingen die we ondernemen, de medewerkers, belangrijke data en zaken die goed zijn om te weten.
Met de Op Stoom App kun je je kind af- en aanmelden voor opvang, de status van je verzoek(en) en opvangpunten even snel checken en heb je facturen en de jaaropgaaf altijd bij de hand. En omdat je natúúrlijk geen moment wil missen, ontvang je regelmatig foto’s van je kind(eren). Die je eenvoudig kunt downloaden en delen. Hoe leuk is dat?! Download in de App Store Download in de Google Play Store
Over de ontwikkeling van je kind
We kijken altijd met aandacht naar je kind, daardoor weten we wat er speelt in de belevingswereld van je kind, hoe je kind zich bij ons voelt en hoe het gaat op de groep. Als je je kind bij ons komt ophalen, vertellen we je over zijn of haar belevenissen die dag. Van de fijne kleine dingen die opvielen, tot de ontwikkeling die je oogappel doormaakt. Rond de 18e maand, de 32e maand, de 4e, 5e en 6e verjaardag van je kind vullen we hier een verslag over in: het Welbevindenverslag. Je ontvangt het welbevindenverslag via een link in de mail. Het Welbevindenverslag kun je op de computer opslaan. Zo kun je hem bewaren of overdragen aan bijvoorbeeld de BSO of de basisschool. Afhankelijk van je wens vindt er een gesprekje plaats.
Als we ons zorgen maken om je kind
We hebben voldoende kennis van de verschillende ontwikkelingsstadia van een kind om ontwikkelingsproblemen te kunnen signaleren. Soms maken we ons zorgen om een kind. Het gaat dan om duidelijke signalen als heel laat gaan lopen of een uitzonderlijk late spraakontwikkeling. Maar het kan ook om andere, minder duidelijke, zorgen gaan. We trekken altijd aan de bel.
Pedagogisch medewerkers bespreken hun zorgen om een kind altijd eerst met hun leidinggevende. Vervolgens nemen we contact op met de ouders om samen van gedachten te wisselen over wat wij signaleren. We willen immers het beste voor het kind. We bespreken dan welke extra zorg wij kunnen bieden. Deze zorg moet aansluiten bij de behoefte van het kind en de mogelijkheden die wij kunnen bieden. De leidinggevende kan adviseren om deskundige hulp in te schakelen als dit volgens ons belangrijk en noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het kind.
Wil je weten welke stappen worden ondernomen om de juiste zorg te kunnen bieden? Vraag dan bij de Clustermanager van jouw locatie naar onze werkwijze.
Interessant én heel gezellig, zo’n ouderavond
Alle kinderdagverblijven organiseren eens per jaar een informatieve bijeenkomst voor alle ouders. We laten dan filmpjes zien van alle leuke momenten en vertellen je over de pedagogisch inhoudelijke thema’s. En de avond eindigt vaak met een gezellige borrel. Ook fijn!
Oudercommissie
Elke locatie heeft een eigen oudercommissie. De oudercommissie is een klankbord en heeft op verschillende onderwerpen adviesrecht. Het huishoudelijk reglement en de namen en telefoonnummers van de oudercommissieleden zijn beschikbaar op de locatie. Als we nieuwe leden zoeken, lees je dat in de mail van de Clustermanager.
Ben je tevreden?
We vinden het belangrijk dat je tevreden bent over de opvang. Doet zich een situatie voor waarover je niet tevreden bent? Dan horen we dat graag van je. Opmerkingen over de dagelijkse gang van zaken kun je melden bij de pedagogisch medewerkers of bij de Clustermanager. Heb je een klacht? Ons klachtenreglement is beschikbaar op de locatie en Op Stoom is aangesloten bij de Geschillencommissie Kinderopvang en Peuterspeelzalen, een onafhankelijke klachtencommissie.
Een dag bij Op Stoom
We vinden het belangrijk dat kinderen de tijd én ruimte krijgen om dingen in hun eigen tempo te doen. Geduld is dan ook iedere dag opnieuw het toverwoord 🙂 Het ene kind kan ein-de-loos knutselen terwijl het andere een korte spanningsboog heeft en vaker wil rennen en klauteren. Wij zijn flexibel met de indeling én duur van de activiteiten.
Op het kinderdagverblijf en de peuteropvang
Ondanks dat we het eigen ritme van je kind volgen, bestaat de ochtend of dag uit vaste momenten. Dat geeft kinderen duidelijkheid en houvast. Samen openen we de ochtend. Beer doet natuurlijk mee. Hij staat afgebeeld op de dagritmekaarten die kinderen helpen de dag te begrijpen. Tussendoor is er een vast moment waarbij we aan tafel gaan en met elkaar wat eten en drinken. Op deze momenten zingen we liedjes, vertellen we verhalen of lezen we voor. We spelen elke dag samen buiten, tenzij het weer dit echt niet toelaat. Maar voor een beetje regen zijn we natuurlijk niet bang! En wie weet staat er wel een Reiziger voor de deur!
Op de BSO
Na schooltijd beginnen we de middag met een stuk fruit en een glas drinken. Stil zitten hoeft je kind niet want daarna is het playtime. We bieden veel aan – koken, toneel, natuur, knutselen, techniek, sport & spel – maar je kind bepaalt. Niets moet en niksen mag ook! Er staan regelmatig Reizigers voor de deur en we trekken er veel op uit. Schaatslessen in de winter, surflessen in de zomer of een vakantie-uitje naar het museum. En verder? Torenhoge torens bouwen met Kapla, een mini-playbackshow organiseren, gewoon een potje voetbal op het schoolplein of lekker creabea doen met industrieel restmateriaal. De keuze is reuze!
Facturatie en prijs
Facturatie en prijs
De opvangkosten worden per maand vooraf (op de laatste dag van de voorgaande maand) geïncasseerd. Extra gemaakte kosten, bijvoorbeeld voor een extra opvangdag, worden geïncasseerd direct nadat je de factuur ontvangt. Je ontvangt de factuur per e-mail en voor een compleet overzicht kijk je in de Op Stoom App of op Mijn Op Stoom.
Op Stoom herziet haar prijzen elk kalenderjaar. Wanneer de prijzen van het volgende jaar bekend zijn, laten we je dit via e-mail weten.
Kinderopvangtoeslag
Je kunt kinderopvangtoeslag aanvragen via www.toeslagen.nl. Let erop dat je binnen drie maanden nadat de kinderopvang van start is gegaan, je toeslag aanvraagt! Anders loop je kinderopvangtoeslag mis.
Wijzigt er iets in de opvang? Breidt het aantal opvanguren uit of wijzigt de opvanglocatie? Om kinderopvangtoeslag te blijven ontvangen, moet je deze wijziging binnen vier weken doorgeven aan de Belastingdienst. Wacht hier niet mee, anders loop je kinderopvangtoeslag mis of moet je het teveel ontvangen bedrag op een later moment terugbetalen.
Feestjes vieren
Als je kind jarig is, wordt dat natuurlijk gevierd. Er wordt gezongen voor de jarige job en op het kinderdagverblijf en de peuteropvang mag je kindje trakteren. We adviseren een kleine en gezonde traktatie. We besteden ook aandacht aan andere feestdagen en festiviteiten, zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen en bijvoorbeeld de Kinderboekenweek.
Gedragscode seksualiteit
Kinderen zijn nieuwsgierige onderzoekers en ontdekken spelenderwijs hun eigen lichaam. Ook in de omgang met andere kinderen en met pedagogisch medewerkers leren zij welk gedrag gewenst is en waar iemands persoonlijke grens ligt.
Duidelijke afspraken
We hebben duidelijke afspraken gemaakt, ter bescherming van de kinderen. Deze afspraken voorkomen bovendien dat ons personeel onbedoeld in nare situaties verzeild raken. Duidelijke kaders, daar heb je wat aan!
Geen seksueel getinte opmerkingen
Onderlinge erotiserende of seksuele boodschappen of grappen willen we niet op de werkvloer. Onze medewerkers weten dat zij een voorbeeldfunctie hebben.
Seksuele toenaderingspogingen van een kind
Op ‘seksuele’ toenaderingspogingen van een kind gaan we niet in. Dit wordt altijd besproken met de clustermanager.
Verbod op seksueel contact
Seksuele handelingen en intieme relaties in de contacten met een kind zijn onder geen beding geoorloofd en beschouwen we als seksueel misbruik.
Vragen van kinderen over seksualiteit
We luisteren naar vragen die kinderen stellen over seksualiteit. Deze vragen beantwoorden we serieus of we geven bij het kind aan dat het goed is om die vraag met een van de ouders te bespreken.
Uitdagende vragen over het privéleven van de pedagogisch medewerker op het gebied van seksualiteit
We gaan niet mee in de persoonlijke en uitdagende sfeer en geven aan dat de vraag niet gewenst is.
‘Vieze woorden’ gebruiken
We geven aan dat we geen vieze woorden gebruiken en kiezen ervoor hier een serieuze draai of grens aan te geven of niet op het onderwerp in te gaan. We gebruiken zelf geen schuttingtaal.
Benaming van de geslachtsdelen van de kinderen Binnen Op Stoom wordt de benaming piemel, penis of plasser(tje) en vagina gebruikt. Andere benamingen gebruiken we niet.
Kinderen op schoot nemen en kinderen knuffelen
We vinden dat kinderen op schoot moeten kunnen zitten. In de BSO komt het initiatief van het kind uit. Dat geldt ook voor knuffelen. Oudere kinderen (vanaf ongeveer 8 jaar) kunnen bij ons komen hangen, maar nemen we niet op schoot. In één op één situaties op de BSO (alleen in een ruimte) zit een kind niet op schoot.
Kinderen helpen de billen afvegen
We begeleiden kinderen om het zelf te doen door uitleg te geven hoe het moet. Als er hulp geboden moet worden, dan bieden we dat.
Baby’s en peuters verschonen
Zowel mannen als vrouwen verschonen kinderen.
Opmerkingen over het privéleven van het kind met betrekking tot ouders en seksualiteit
We vragen in dit geval niet door, uit respect voor het privéleven van de ouders. We geven het gesprek een andere wending, om eventuele lading weg te nemen.
Kinderen die onderling op een uitdagende manier over seks praten
We bieden de mogelijkheid aan kinderen om er ‘gewoon’ over te praten. Als het niet uit de beladen sfeer gehaald kan worden, dan stoppen we het gesprek.
Kinderen die ‘doktertje’ met elkaar spelen
Doktertje spelen mag, maar de kleren blijven aan.
Kinderen die elkaar ‘bloot’ laten zien
Dit wordt niet bestraft, maar we leggen uit dat dat hier niet de bedoeling is.
Kinderen spelen niet in hun blootje
Als kinderen met water (of verf) spelen, spelen ze niet bloot. Er blijft minimaal een onderbroek of luier aan.
Pedagogisch medewerkers gaan niet in bikini
Bij warm weer spelen we vaak buiten met water. Onze vrouwen dragen geen bikini, maar houden minimaal een hemdje en een korte broek of rok aan. Ook de mannen houden een shirt (en broek) aan.
Zwemles
Bij zwemles helpt een vrouwelijke pedagogisch medewerker de kinderen met afdrogen en omkleden.
Hygiëne
Om fijn en veilig te kunnen spelen moet de ruimte schoon en fris zijn. Alle stoffen en de bankhoezen zijn wasbaar en de vloer is goed te reinigen. We maken dagelijks de ruimte schoon: we stofzuigen en dweilen en houden de badkamer en keuken schoon. Het boxspeelgoed en de boxkleden wassen we regelmatig. Beddengoed wordt elke week gewassen en baby’s hebben hun eigen vaste slaapplek. Daarnaast hebben we verschillende huishoudelijk medewerkers in dienst. Zij zorgen dat op alle locaties regelmatig alles grondig gereinigd wordt.
Schoenen en sloffen
Omdat er bij de kinderdagopvang kleine kinderen op de grond kruipen en spelen, doen de kinderen hun schoenen uit (en het liefst sloffen aan) en de volwassenen die binnen komen, dragen overschoenen. Het is niet toegestaan om op blote voeten de groep te betreden. Wij dragen binnenschoenen.
Persoonlijke hygiëne
We letten op de persoonlijke hygiëne van de kinderen. Als de kinderen nog heel klein zijn, zorgen wij daarvoor. Als ze ouder worden, leren we ze hun handen zelf te wassen nadat ze naar de wc zijn geweest en voordat we gaan eten. Vieze neuzen worden afgeveegd met tissues.
Ons beleid Veiligheid en Gezondheid en de evaluatie hiervan kun je opvragen bij de Clustermanager.
Meldcode kindermishandeling
Op Stoom werkt met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldcode lees je hier. Als wij ons zorgen maken over je kind, dan bespreken we dit zo snel mogelijk met je. Indien nodig bekijken we dan samen welke zorg we kunnen organiseren om de situatie te verbeteren. Als je vragen hebt, dan kun je contact opnemen met de Clustermanager.
Openingstijden
Kinderdagverblijf
Het kinderdagverblijf is geopend van 7.30 tot 18.30 uur. Je kindje brengen kan tussen 7.30 en 9.00 uur. Ophalen kan vanaf 16.30 tot 18.30 uur. Wil je buiten deze tijden brengen of halen? Overleg dit dan met de medewerkers op de groep.
BSO
Als school sluit, opent de BSO tot 18.30 uur. Op vakantie- en studiedagen is het feest, want dan is de BSO geopend van 7.30 – 18.30 uur. Tijdens de vakantie kun je je kind brengen tussen 7.30 en 10.00 uur. Je kunt je kind aan het eind van de dag tussen 16.30 tot 18.30 uur ophalen. In overleg is het altijd mogelijk je kind later te brengen en eerder op te halen. Op een enkele BSO is er een mogelijkheid voor voorschoolse opvang.
Peuteropvang
De openingstijden van onze peuteropvang verschillen. Op de locatiepagina’s van onze peuteropvang vind je de openingstijden.
Sluitingsdagen
Op Stoom is op feestdagen, de dag na Hemelvaart en tussen Kerst en Oud en Nieuw gesloten. Kijk hier voor de data.
Afwezig?
Is je kind ziek? Dagje bij opa en oma? Of ga je op vakantie? We waarderen het enorm als je dit dan z.s.m. laat weten. Dat kan via de Op Stoom App en telefonisch.
Opzeggen
Op Stoom hanteert een opzegtermijn van 1 maand, ook voor een gedeeltelijke opzegging. Opzeggen kan op elk moment van de maand via planning@opstoom.nl. Zeg je de opvang op in de tweede helft van de maand? Dan vindt de financiële afhandeling van de opzegging – i.v.m. de automatische incasso – pas in de volgende maand plaats. Dus stel: je zegt op 17 februari de opvang op, dan betaal je eind februari automatisch voor de hele maand maart. Eind maart ontvang je een creditfactuur en betalen we de teveel betaalde opvangkosten aan je terug.
Opzeggen voordat de opvang start
Heb je het contract al ondertekend, maar wil je moeder toch oppassen? Op Stoom heeft een minimale afname van een maand, dus die zul je dan toch moeten betalen. Denk er wel aan om de opvang op te zeggen voor de eerste opvangdag.
Gestopt met werken of je baan kwijt?
Na je laatste werkdag behoudt je minstens 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Wanneer je minder opvang afneemt dan je werkdagen, heb je mogelijk langer recht op kinderopvangtoeslag. Wij kunnen je hier meer over vertellen en denken graag met je mee. Je kunt ons bereiken via planning@opstoom.nl of 023 – 2302004.
Pedagogisch beleids- en kwaliteitsmedewerker
De pedagogisch beleids- en kwaliteitsmedewerker draagt bij aan de voorbereiding, ontwikkeling en uitvoering van het (pedagogisch) beleid. Zij controleert door middel van een intern auditsysteem de kwaliteit van de uitvoering van het (pedagogisch) beleid en verbeterd waar nodig.
De wettelijk verplichte uren voor beleid worden per houder gelijkmatig over de locaties verdeeld. Wil je hier meer over weten, vraag dit na bij de Clustermanager.
Pedagogische visie
Op Stoom is wel een beetje typisch en daar houden we van! Ook in de pedagogiek zijn we nogal uitgesproken. Dat we het proces van wat je kind doet en leert belangrijker vinden dan wat je kind maakt, bijvoorbeeld. En dat we je baby letterlijk de ruimte geven. We bieden liefdevolle zorg en besteden op een speelse manier aandacht aan de ontwikkeling van je kind. Alleen zo doet kinderopvang ertoe in het leven van kinderen, vinden wij.
We begeleiden onze medewerkers goed in het onder de knie krijgen van onze pedagogiek. Zo hebben we pedagogisch coaches in dienst. Zij coachen, in samenwerking met de leidinggevenden, onze medewerkers op de werkvloer, werken nieuwe medewerkers in en geven trainingen over onze pedagogiek.
En we volgen het boekje
Natuurlijk houden we ons ook aan de Wet Kinderopvang. We begeleiden je kind aan de hand van de pedagogische doelen die in de Wet Kinderopvang omschreven staan en geven daar in de praktijk een bruisende twist aan.
Wat zegt de Wet Kinderopvang? De wet geeft ons pedagogische doelen zoals emotionele veiligheid bieden aan kinderen, persoonlijke en sociale ontwikkeling stimuleren en kinderen normen en waarden meegeven. En ook dat een groep van een kinderdagverblijf uit maximaal 16 kinderen mag bestaan die begeleid worden door drie pedagogisch medewerkers.
De groep van de peuteropvang of de peuterplusgroep van een kinderdagverblijf bestaat uit maximaal 16 kinderen met twee pedagogisch medewerkers.
Bij de BSO’s waar we kinderen van 4 t/m 12 jaar opvangen is de beroepskracht-kindratio (BKR) 1 op 11. Afhankelijk van de leeftijdsgroep van de kinderen die wordt opgevangen kan de BKR variëren van 1 op 10 (4 t/m 6 jaar) tot 1 op 12 (7 t/m 12 jaar).
Als je onze visie uitgebreid wilt lezen
De pedagogische visie van Op Stoom is vastgelegd in twee delen. Een deel voor kinderen van 0 tot 4 jaar en een deel voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Al onze medewerkers worden structureel getraind om volgens deze visie te werken. Pedagogisch beleid voor kinderen van 0 – 4 jaar Pedagogisch beleid voor kinderen van 4 – 12 jaar Wil je weten hoe het pedagogisch beleid specifiek wordt toegepast op jouw locatie? Vraag hier gerust naar bij je Clustermanager.
Pedagogisch coach
Onze medewerkers hebben héél wat in huis.
We begeleiden ze goed in het onder de knie krijgen van onze pedagogiek (en die is best uitgesproken, lees maar). Zo hebben we pedagogisch coaches in dienst. Zij coachen, in samenwerking met de leidinggevenden al onze medewerkers op de werkvloer, werken nieuwe medewerkers in en geven trainingen over onze pedagogiek.
De wettelijk verplichte uren voor coaching per houder worden gelijkmatig over de locaties verdeeld, met als doel: “Alle pedagogisch medewerkers ontvangen coaching in 2022.” Wil je hier meer over weten, vraag dit na bij de Clustermanager.
Risicovol spelen
Het is belangrijk dat kinderen de wereld om zich heen mogen ontdekken. Kinderen ervaren zelf wat ze al kunnen en durven. Dat is soms meer dan we denken. Ze willen steeds iets nieuws uitproberen en een stapje verder gaan. Logisch. Dat hoort bij een gezonde ontwikkeling! Kinderen zijn nieuwsgierig en als je een beetje risico mag nemen, ontwikkel je lef. Je voelt je steeds sterker in je schoenen staan. Risicovol spelen draagt bij aan een positief zelfbeeld bij kinderen. Zo van: ‘Yes, ik kan het’.
Waarom risico’s nemen zo goed is
Kinderen schatten in veruit de meeste gevallen zelf goed in wat ze al aankunnen en tot waar ze durven gaan. Een heuveltje opklauteren als je een dreumes bent, zelf de pot pindakaas uit de keuken pakken en op tafel zetten op de peutergroep of tóch even proberen of je naar dat hogere boomstammetje kunt overspringen als je op de BSO zit. Als het lukt, dan ben je natuurlijk trots! Zo’n succesmomentje vergroot je autonomie en zelfvertrouwen. En lukt het niet? Dan pakken we samen een nieuwe pot uit de kast. En die schram op je knie, daar gaat een pleister op. Niet getreurd, want ook daarvan heb je geleerd!
Het valt of staat met goede begeleiding
Kinderen bewegen veel en graag, daar sluiten we zoveel mogelijk bij aan. Slingeren, klimmen, rollen, glijden, springen is essentieel voor de motorische vaardigheden, balans, coördinatie en het lichaamsbewustzijn. Wij kijken goed naar je kind en zijn simpelweg in de buurt. Ingrijpen doen we niet uit gewoonte of vanwege eigen angsten. We schatten in of je kind iets wel kan óf dat er iets kan gebeuren en wat het gevolg kan zijn. Begeleiden doen we met woorden, zoals ‘Gebruik je handjes maar goed’ en ‘Probeer het nog een keer.’
Risico’s verschillen per locatie
Grote risico’s nemen we niet. We schatten in of het risico aanvaardbaar is. Dat verschilt ook per kind. Natuurlijk voldoen al onze locaties en ruimtes aan de wettelijke veiligheidsnormen. De genomen maatregelen verschillen per locatie. Een kinderdagverblijf met een grote natuurtuin vereist een andere aanpak dan een kinderdagverblijf met een beschutte binnentuin. En BSO Buitenbende, waar kinderen met zakmessen mogen werken, heeft andere regels dan een BSO waar gespeeld wordt op het schoolplein.
Schoolvakanties en studiedagen
Zodra de scholen hun deuren sluiten, start het vakantieprogramma op onze BSO’s. In de vakantie doe je leuke dingen, daar is het immers vakantie voor! We trommelen al onze specialisten op het gebied van muziek, dans, atelier, natuur en robotica op om een spetterend dagprogramma in elkaar te zetten. Van een beautydag tot vlotten bouwen en fikkie stoken. En van een skateboardclinic tot robots bouwen en programmeren. En vaak gaan we ook op pad. Naar een natuurgebied of naar de imker. Zelfs de Tweede Kamer kan in de vakantie op een bezoekje van onze kinderen rekenen!
Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de verschillende leeftijden. Er zijn 4+, 7+ en 9+ activiteiten.
7-plussers kunnen óók kiezen voor een activiteit op een andere locatie. Inschrijven kan via vakantie.opstoom.nl. Eén tip: wees er snel bij, want vol is vol!
Ook tijdens studiedagen zijn we vanaf 7.30 uur geopend en kan je kind rekenen op een toffe dag!
Sluitingsdagen
Op Stoom is gesloten op: Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, Dag na Hemelvaart, 2e Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag, Week tussen Kerst en Oud & Nieuw. Voor gemiste opvangdagen tussen Kerst en Oud & Nieuw en de dag na Hemelvaart ontvang je opvangpunten. Officiële feestdagen kunnen niet ingehaald worden.
Veiligheid & gezondheid
Als iemand anders je kind komt halen
Als je kind door iemand anders wordt opgehaald, verzoeken wij je dit door te geven. We geven je kind niet mee aan voor ons onbekende mensen.
Kinderziektes
Als kinderen een kinderziekte hebben die besmettelijk is, bepalen we aan de hand van de richtlijnen van de GGD of je kind naar de opvang mag komen. Die richtlijnen staan in de KIDDI-App van het RIVM. Deze App is beschikbaar voor smartphone en tablet en kun je zelf ook downloaden in de App Store of Google Play Store. Twijfel je of je je kind mag brengen? Neem dan contact op met de pedagogisch medewerkers.
Brrr … hoofdluis
Hoofdluis is natuurlijk geen ziekte, maar vanwege besmettingsgevaar verwachten wij dat de medewerkers geïnformeerd worden wanneer je kind hoofdluis heeft. Wanneer het behandeld is, mag je kind naar de opvang komen. Constateren wij hoofdluis bij je kind? Dan stemmen we samen af of je je kind komt halen of niet.
Medicijnen geven
Als je kind medicijnen nodig heeft, kan dit in goed overleg met de pedagogisch medewerkers door hen worden gegeven. Als ouder blijf je wel zelf verantwoordelijk. Wij vragen daarom om een ‘Verklaring medicijngebruik’ in te vullen.
Verlenen van eerste hulp
Er zijn voldoende pedagogisch medewerkers aanwezig die kennis hebben van bedrijfshulpverlening en kinder-EHBO. Als er een ongeluk gebeurt roepen we medische hulp in als dit noodzakelijk is. Dit kan betekenen dat wij naar de eerste hulp gaan, dat er een ambulance gebeld wordt of dat je als ouder, na overleg met ons, met je kind naar de eerste hulp of de huisarts gaat. Je wordt natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van de situatie.
Ons reguliere beleid Veiligheid en Gezondheid en de evaluatie hiervan kun je opvragen bij de Clustermanager.
Vertrouwde gezichten
Bij Op Stoom werken gekwalificeerde medewerkers met een pedagogisch diploma en een Verklaring Omtrent Gedrag. Een gemêleerd gezelschap van leuke, lieve, gekke, avontuurlijke mannen en vrouwen. Stuk voor stuk gek op kinderen! Ze zien de kinderen en weten feilloos aan te sluiten met fijne aandacht en activiteiten. Een aai over de bol, tijd voor een gesprekje en samen lekker aan de slag. Dat vinden kinderen fijn.
Wie kom je tegen op de groep?
De pedagogisch medewerkers zijn op vaste dagen aanwezig, zodat jouw kind elke dag vertrouwde gezichten ziet. Daarnaast zijn er vaste flexmedewerkers die inspringen tijdens vakantie of ziekte van de pedagogisch medewerkers. Zij vallen onder een cluster locaties, zodat dit bekende gezichten zijn voor je kind.In een enkel geval wordt één van onze oproepmedewerkers ingezet. Oproepmedewerkers vallen niet onder een cluster.
En je kan onze reizigers tegenkomen met mega-über-speciale activiteiten voor kinderen. Je kind ontmoet telkens weer andere Reizigers omdat zij langs al onze locaties gaan om kinderen te inspireren met bijzondere activiteiten.
Erkend leerbedrijf Op Stoom is een erkend leerbedrijf. Stagiaires volgen de driejarige opleiding tot pedagogisch medewerker. Ze staan nooit alleen op de groep en worden begeleid door een vaste medewerker. Vanaf het tweede jaar mag een stagiair op de eigen stagelocatie een collega vervangen tijdens ziekte of vakantie. Kijk ook niet gek op als je iemand uit een hele andere beroepsgroep tegenkomt, die – in onze eigen Op Stoom Klas – een opleiding tot pedagogisch medewerker volgt.
Vaste medewerkers
We werken met vaste medewerkers op de groep van je kind. Dat is fijn en vertrouwd. Voor baby’s vinden we dat extra belangrijk. Daarom zorgen we ervoor dat je baby’tje op zijn opvangdagen altijd een van de twee aan hem toegewezen vaste gezichten ziet. Daarnaast proberen we ervoor te zorgen dat een van de vertrouwde gezichten aanwezig is tijdens vakantie of ziekte van een pedagogisch medewerker.
Teambezetting
Bij het maken van het rooster houden we rekening met de vereiste beroepskracht-kind-ratio (BKR). Op een dag wordt er niet meer dan 3 uur afgeweken van de vereiste BKR, dit is wettelijk toegestaan. Dit kan gebeuren tussen 7.30 en 9.00 uur, tussen 13.00 en 15.00 uur en van 17.00 uur tot sluitingstijd. Wanneer er twee of drie pedagogisch medewerkers op de groep werken, gaan we bijvoorbeeld een voor een met pauze.
Wij registreren de haal- en brengtijden van de kinderen. Wil je weten wanneer het team van de groep van jouw kind afwijkt van de BKR? Vraag dan gerust bij je clustermanager naar de locatiespecifieke informatie.
Teambezetting kinderdagverblijf
De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen met maximaal 3 pedagogisch medewerkers. Voor nuljarigen geldt een BKR van 1 op 3.
Teambezetting peuteropvang
De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen met 2 medewerkers of maximaal 8 kinderen met 1 medewerker.
Teambezetting BSO
Binnen de openingstijden werken de pedagogisch medewerkers verschillende diensten. Bij het maken van het rooster houden we rekening met de vereiste beroepskracht kind ratio (BKR). Voor kinderen van 4 t/m 6 jaar is de BKR 1 PM’er op 10 kinderen en voor kinderen van 7 t/m 12 jaar is de BKR 1 PM’er op 12 kinderen.
Een mentor voor je kind
Je kind heeft bij ons een mentor. Dat is een pedagogisch medewerker die bij voorkeur werkzaam is op alle opvangdagen van jouw kind. Wie de mentor is, hoor je tijdens het intakegesprek. Dit kun je daarna ook in de Op Stoom app zien. Natuurlijk hebben alle medewerkers oog voor je kindje, maar de mentor van je kind let specifiek op de ontwikkeling en het welbevinden van je kind. Hoe voelt je kind zich bij ons, hoe ontwikkelt het zich en met wie speelt het graag? De mentor is ook je eerste aanspreekpunt en onderneemt actie als er bijzonderheden zijn in de ontwikkeling van je kind.
Vierogenprincipe
Sinds 1 juli 2013 is het voor kinderdagverblijven wettelijk verplicht het vierogenprincipe te volgen. Bij Op Stoom volgt ook de peuteropvang dit principe. Het vierogenprincipe houdt in dat opvanglocaties zo moeten zijn ingericht, dat de pedagogisch medewerker of pedagogisch medewerker in opleiding de werkzaamheden uitsluitend kan verrichten terwijl hij of zij gezien of gehoord kan worden door een andere volwassene.
Bij Op Stoom betekent dit dat we op onze grote locaties altijd met meerdere mensen tegelijk in het pand zijn. De locaties zijn zo ingericht, dat er op elk moment zicht op elkaar kan zijn: de groepen zijn voorzien van veel doorkijkmogelijkheden en hebben bijvoorbeeld deuren van glas. Hierdoor ontstaat een open sfeer. Daarnaast openen en sluiten de verschillende groepen gezamenlijk. En er worden door de dag heen veel gezamenlijke activiteiten ondernomen.
Bij de kleinere locaties werken we veelal in tweetallen. Ook worden deze locaties vaak onaangekondigd bezocht door de clustermanager, stafleden of managers van Op Stoom, medewerkers van het facilitaire team of de nabijgelegen BSO. Daarnaast zijn er soms Skype-verbindingen tussen verschillende locaties zodat zij structureel met elkaar in verbinding kunnen staan en elkaar dus kunnen zien en horen.
Wennen
Voor jouw kindje is het natuurlijk erg prettig om – vóór de start van de eerste contractdag – één of twee keer te komen wennen aan de pedagogisch medewerkers, de andere kinderen en het ritme van de groep. Snappen we! Bij de kinderdagverblijven en de BSO kan dit – afhankelijk van de mogelijkheden van de locatie – dan ook. De wendagen worden tijdens het intakegesprek of telefonisch met je afgestemd.
Afmelden, aanvragen en opvangpunten
Bij Op Stoom werken we met opvangpunten. Meld je een contractuele opvangdag af, dan ontvang je hiervoor opvangpunten. Het maximum aantal op te bouwen punten is 500. Wanneer het maximum aantal opvangpunten is opgebouwd moet je eerst opvangpunten inzetten voordat er weer nieuwe punten opgebouwd kunnen worden. Vraag je een extra opvangdag aan, dan kun je deze betalen met je opgebouwde opvangpunten.
Wanneer er opvangpunten zijn ingezet voor opvang, daalt het beschikbare tegoed en dat wordt bij een volgende afwezigheidsmelding weer aangevuld. De opvangpunten vervallen op het moment dat het contract afloopt.
Het is goed om te weten dat het ontvangen van opvangpunten een service is waar Op Stoom voor kiest en geen recht.
Of we een aangevraagde extra opvangdag kunnen goedkeuren, hangt af van de beroepskracht-kindratio én de personeelsbezetting op de groep. Helaas kunnen we je dus niet altijd helpen.
Het opnemen van opvangpunten valt en staat met het tijdig afmelden. Hoe beter de afdeling Kindplanning weet wat de daadwerkelijke kindbezetting is hoe meer flexibiliteit we aan ouders kunnen bieden.
Opvang afmelden en aanvragen regel je eenvoudig in de ouderapp. Je vindt deze app in de Google Play en Apple Store via ‘OuderApp van Konnect’. Heb je een vraag dan kun je terecht bij de afdeling planning via Planning@opstoom.nl
De spelregels lees je hieronder.
Opvang afmelden en opvangpunten ontvangen
Een opvangdag afmelden doe je in de app onder ‘agenda’. Afmelden kan al 3 maanden van te voren.
Om opvangpunten te ontvangen, dien je je kind uiterlijk een dag voor de betreffende opvangdag vóór 12.00 uur af te melden via de ouderapp. Wij kunnen dan nog inspelen op de afmelding. Als je je kind later afmeldt, bijvoorbeeld omdat hij of zij ziek is geworden of je onverwacht opvang nodig hebt, ontvang je geen opvangpunten.
De opvangpunten vervallen op het moment dat het contract afloopt.
Naast de opvangpunten ontvangt elke ouder een tegoed over de dagen dat Op Stoom gesloten is, uitgezonderd de officiële feestdagen. Dat zijn de vrijdag na Hemelvaart en de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw, mits dit een contractdag is. Dit tegoed is één jaar geldig vanaf de ‘gemiste’ opvangdag. Dit tegoed heet “Compensatie sluitingsdagen” en is in de ouderapp daarmee goed te onderscheiden van de opgebouwde opvangpunten, genaamd “afwezigheidstegoed”. Bij beiden is de geldigheidsdatum zichtbaar.
- Opvangsoorten zoals incidentele opvang, tussenschoolse opvang en maaltijden zijn uitgesloten van opvangpunten.
- Let op: afgemeld is afgemeld. Als je afgemeld hebt en later toch opvang voor deze afgemelde opvangdag wil, dan moet je de opvangdag opnieuw aanvragen. De afdeling Kindplanning kijkt dan of de plek nog vrij is.
Opvangdag(en) aanvragen
Een opvangdag aanvragen doe je in de ouderapp onder ‘Agenda’.
Je aanvraag wordt zo snel mogelijk, uiterlijk binnen 3 werkdagen, beoordeeld door onze planners. Aanvragen worden tussen 8.00 en 17.00 uur bekeken. Houd er rekening mee dat we je kind pas op kunnen vangen als de aanvraag is goedgekeurd. Is er nog geen plek beschikbaar? Dan plaatsen we het verzoek automatisch op de wachtlijst. De status vind je in de agenda onder ‘Aanvragen overzicht’.
Je aanvraag wordt goedgekeurd als er voldoende plaats is op de locatie, zodanig dat het past binnen de wet- en regelgeving. Dat wil zeggen dat er niet meer dan het maximaal aantal toegestane kinderen op de locatie opgevangen wordt en dat de beroepskracht-kind ratio (BKR) niet wordt overschreden. De BKR is per leeftijdsgroep verschillend. Daardoor kan het voorkomen dat een aanvraag voor je peuter wel goedgekeurd wordt en de aanvraag voor je baby niet.
Je kunt de extra opvangdag betalen met opvangpunten of op factuur (bij onvoldoende opvangpunten). We verrekenen een extra opvangdag ook niet met later opgebouwde opvangpunten.
- In het geval van een aanvraag voor meerdere kinderen, kun je ook aangeven dat je er alleen gebruik van wilt maken als alle aanvragen goedgekeurd worden.
- Een goedgekeurde aanvraag kun je niet opnieuw ruilen. Je ontvangt geen opvangpunten wanneer je toch geen gebruik maakt van deze dag. Is de aanvraag nog niet goedgekeurd? Dan kun je deze nog snel annuleren via de app.
- Verzoeken om opvangpunten op te nemen of een extra dag in te kopen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt.
Opvangpunten
Opvangpunten zijn opvangsoortgebonden. Wisselt je kind van peuteropvang naar buitenschoolse opvang? Dan vervallen de opgebouwde opvangpunten uit de peuteropvang. Wisselt je kind alleen van locatie? Dan blijven de opgebouwde opvangpunten geldig.
Als het opvangcontract is beëindigd, vervallen de opgebouwde opvangpunten.
Nee. Niet gebruikte opvangpunten worden niet terugbetaald.
De waarde van de opvangproducten in punten:
Hele dag kinderdagverblijf – 100
Hele dag peuteropvang (tot school sluit, niet bij elke locatie mogelijk) – 64
Dagdeel kinderdagverblijf (niet bij elke locatie mogelijk) – 50
Ochtend peuteropvang – 32
Studie- of vakantiedag – 100
Middag – 100
Voorschoolse opvang (niet bij elke locatie mogelijk) – 25
Naar een andere groep
Is er voor de extra opvangdag geen plek vrij op de eigen (basis)groep? Dan is het bij locaties met meerdere groepen wellicht mogelijk om je kind op de gewenste dag naar een andere groep te laten gaan waar wel plek vrij is. Dit gaat altijd in overleg en hier geef je ook schriftelijk toestemming voor. Samen met jou bekijken we wat de beste optie is voor je kind.
Algemene voorwaarden
De Algemene Voorwaarden van Op Stoom zijn voor het laatst gewijzigd in januari 2019.
Our General Terms and Conditions are also available in English.
Bekijk hier de Algemene Voorwaarden van de Branchevereniging Kinderopvang.
Onze Privacyverklaring lees je hier.
Basisgroepen
Op de BSO heeft je kind op de dag dat hij of zij komt een vaste mentor. Daarnaast maakt je kind op een opvangdag deel uit van een vaste groep kinderen. Wij noemen dat een basisgroep. Een basisgroep bestaat afhankelijk van de leeftijden uit 20, 22 of 24 kinderen en 2 pedagogisch medewerkers (vaak de mentor van je kind). Met deze groep brengt je kind de vaste (tafel)momenten op de BSO door. De indeling van de basisgroepen kun je vinden op het informatiebord op de locatie.
De samenstelling van kinderen en de medewerkers kan per weekdag verschillen. En op een aantal momenten kan het voorkomen dat je kind in een andere basisgroep zit. Bijvoorbeeld als je kind een keer op een extra dag komt. Bij het aanvragen van deze dag geef je via de app toestemming om je kind op die dag mogelijk in een andere basisgroep te plaatsen. Bij iedere aanvraag geef je voor die dag toestemming.
In de vakanties of wanneer er minder kinderen zijn, kunnen we basisgroepen samenvoegen.
Vrij spelen
Als je kind op de BSO aankomt, gaat hij of zij naar de eigen basisgroep (je kind weet bij welke groep hij of zij hoort en anders helpen we natuurlijk een handje). Samen wordt er wat gegeten en gedronken en je kind kan even zijn of haar verhaal kwijt. Ook wordt er dan besproken welke activiteiten er die dag zijn. Buiten deze vaste momenten is je kind vrij om aan te sluiten bij activiteiten, te spelen met kinderen uit een andere basismentorgroep of juist lekker even alleen met een boekje op de bank te kruipen.
Hoe gaat het met je kind?
Wij vinden het belangrijk dat je je kind met een gerust hart bij ons brengt. Dat vertrouwen geven we je graag. Door met je in gesprek te blijven, te vertellen wat we allemaal doen en hoe het met je kind gaat. Wij nemen zelf initiatief tot gesprekjes en staan altijd klaar als jij een gesprek met ons wilt. We weten beiden wat er speelt in de belevingswereld van je kind en hoe hier het best op ingespeeld kan worden.
In gesprek blijven…
Wanneer je je kind brengt, is er altijd gelegenheid om informatie uit te wisselen. Bij het ophalen vertellen we je wat je kind die dag heeft beleefd. Van de fijne kleine dingen die opvielen die dag, tot de ontwikkeling die je kind doormaakt. Maar ook over het samenspelen met andere kinderen, eten en drinken en zorgaspecten praten we je bij.
Altijd in contact
We zijn de hele dag bereikbaar via telefoon en e-mail. Op het memobord in de gang laten we je dagelijks weten wat we gedaan hebben. Een uitje naar de bieb of een bezoekje van een Reiziger? Je hoort het van ons! Ook stuurt de Clustermanager geregeld een bericht via de app met informatie over de leuke dingen die we ondernemen, de medewerkers, belangrijke data en zaken die goed zijn om te weten.
Met de Op Stoom App kun je je kind af- en aanmelden voor opvang, de status van je verzoek(en) en opvangpunten even snel checken en heb je facturen en de jaaropgaaf altijd bij de hand. En omdat je natúúrlijk geen moment wil missen, ontvang je regelmatig foto’s van je kind(eren). Die je eenvoudig kunt downloaden en delen. Hoe leuk is dat?! Download in de App Store Download in de Google Play Store
Over de ontwikkeling van je kind
We kijken altijd met aandacht naar je kind, daardoor weten we wat er speelt in de belevingswereld van je kind, hoe je kind zich bij ons voelt en hoe het gaat op de groep. Als je je kind bij ons komt ophalen, vertellen we je over zijn of haar belevenissen die dag. Van de fijne kleine dingen die opvielen, tot de ontwikkeling die je oogappel doormaakt. Rond de 18e maand, de 32e maand, de 4e, 5e en 6e verjaardag van je kind vullen we hier een verslag over in: het Welbevindenverslag. Je ontvangt het welbevindenverslag via een link in de mail. Het Welbevindenverslag kun je op de computer opslaan. Zo kun je hem bewaren of overdragen aan bijvoorbeeld de BSO of de basisschool. Afhankelijk van je wens vindt er een gesprekje plaats.
Als we ons zorgen maken om je kind
We hebben voldoende kennis van de verschillende ontwikkelingsstadia van een kind om ontwikkelingsproblemen te kunnen signaleren. Soms maken we ons zorgen om een kind. Het gaat dan om duidelijke signalen als heel laat gaan lopen of een uitzonderlijk late spraakontwikkeling. Maar het kan ook om andere, minder duidelijke, zorgen gaan. We trekken altijd aan de bel.
Pedagogisch medewerkers bespreken hun zorgen om een kind altijd eerst met hun leidinggevende. Vervolgens nemen we contact op met de ouders om samen van gedachten te wisselen over wat wij signaleren. We willen immers het beste voor het kind. We bespreken dan welke extra zorg wij kunnen bieden. Deze zorg moet aansluiten bij de behoefte van het kind en de mogelijkheden die wij kunnen bieden. De leidinggevende kan adviseren om deskundige hulp in te schakelen als dit volgens ons belangrijk en noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het kind.
Wil je weten welke stappen worden ondernomen om de juiste zorg te kunnen bieden? Vraag dan bij de Clustermanager van jouw locatie naar onze werkwijze.
Interessant én heel gezellig, zo’n ouderavond
Alle kinderdagverblijven organiseren eens per jaar een informatieve bijeenkomst voor alle ouders. We laten dan filmpjes zien van alle leuke momenten en vertellen je over de pedagogisch inhoudelijke thema’s. En de avond eindigt vaak met een gezellige borrel. Ook fijn!
Oudercommissie
Elke locatie heeft een eigen oudercommissie. De oudercommissie is een klankbord en heeft op verschillende onderwerpen adviesrecht. Het huishoudelijk reglement en de namen en telefoonnummers van de oudercommissieleden zijn beschikbaar op de locatie. Als we nieuwe leden zoeken, lees je dat in de mail van de Clustermanager.
Ben je tevreden?
We vinden het belangrijk dat je tevreden bent over de opvang. Doet zich een situatie voor waarover je niet tevreden bent? Dan horen we dat graag van je. Opmerkingen over de dagelijkse gang van zaken kun je melden bij de pedagogisch medewerkers of bij de Clustermanager. Heb je een klacht? Ons klachtenreglement is beschikbaar op de locatie en Op Stoom is aangesloten bij de Geschillencommissie Kinderopvang en Peuterspeelzalen, een onafhankelijke klachtencommissie.
Een dag bij Op Stoom
We vinden het belangrijk dat kinderen de tijd én ruimte krijgen om dingen in hun eigen tempo te doen. Geduld is dan ook iedere dag opnieuw het toverwoord 🙂 Het ene kind kan ein-de-loos knutselen terwijl het andere een korte spanningsboog heeft en vaker wil rennen en klauteren. Wij zijn flexibel met de indeling én duur van de activiteiten.
Op het kinderdagverblijf en de peuteropvang
Ondanks dat we het eigen ritme van je kind volgen, bestaat de ochtend of dag uit vaste momenten. Dat geeft kinderen duidelijkheid en houvast. Samen openen we de ochtend. Beer doet natuurlijk mee. Hij staat afgebeeld op de dagritmekaarten die kinderen helpen de dag te begrijpen. Tussendoor is er een vast moment waarbij we aan tafel gaan en met elkaar wat eten en drinken. Op deze momenten zingen we liedjes, vertellen we verhalen of lezen we voor. We spelen elke dag samen buiten, tenzij het weer dit echt niet toelaat. Maar voor een beetje regen zijn we natuurlijk niet bang! En wie weet staat er wel een Reiziger voor de deur!
Op de BSO
Na schooltijd beginnen we de middag met een stuk fruit en een glas drinken. Stil zitten hoeft je kind niet want daarna is het playtime. We bieden veel aan – koken, toneel, natuur, knutselen, techniek, sport & spel – maar je kind bepaalt. Niets moet en niksen mag ook! Er staan regelmatig Reizigers voor de deur en we trekken er veel op uit. Schaatslessen in de winter, surflessen in de zomer of een vakantie-uitje naar het museum. En verder? Torenhoge torens bouwen met Kapla, een mini-playbackshow organiseren, gewoon een potje voetbal op het schoolplein of lekker creabea doen met industrieel restmateriaal. De keuze is reuze!
Facturatie en prijs
Facturatie en prijs
De opvangkosten worden per maand vooraf (op de laatste dag van de voorgaande maand) geïncasseerd. Extra gemaakte kosten, bijvoorbeeld voor een extra opvangdag, worden geïncasseerd direct nadat je de factuur ontvangt. Je ontvangt de factuur per e-mail en voor een compleet overzicht kijk je in de Op Stoom App of op Mijn Op Stoom.
Op Stoom herziet haar prijzen elk kalenderjaar. Wanneer de prijzen van het volgende jaar bekend zijn, laten we je dit via e-mail weten.
Kinderopvangtoeslag
Je kunt kinderopvangtoeslag aanvragen via www.toeslagen.nl. Let erop dat je binnen drie maanden nadat de kinderopvang van start is gegaan, je toeslag aanvraagt! Anders loop je kinderopvangtoeslag mis.
Wijzigt er iets in de opvang? Breidt het aantal opvanguren uit of wijzigt de opvanglocatie? Om kinderopvangtoeslag te blijven ontvangen, moet je deze wijziging binnen vier weken doorgeven aan de Belastingdienst. Wacht hier niet mee, anders loop je kinderopvangtoeslag mis of moet je het teveel ontvangen bedrag op een later moment terugbetalen.
Feestjes vieren
Als je kind jarig is, wordt dat natuurlijk gevierd. Er wordt gezongen voor de jarige job en op het kinderdagverblijf en de peuteropvang mag je kindje trakteren. We adviseren een kleine en gezonde traktatie. We besteden ook aandacht aan andere feestdagen en festiviteiten, zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen en bijvoorbeeld de Kinderboekenweek.
Gedragscode seksualiteit
Kinderen zijn nieuwsgierige onderzoekers en ontdekken spelenderwijs hun eigen lichaam. Ook in de omgang met andere kinderen en met pedagogisch medewerkers leren zij welk gedrag gewenst is en waar iemands persoonlijke grens ligt.
Duidelijke afspraken
We hebben duidelijke afspraken gemaakt, ter bescherming van de kinderen. Deze afspraken voorkomen bovendien dat ons personeel onbedoeld in nare situaties verzeild raken. Duidelijke kaders, daar heb je wat aan!
Geen seksueel getinte opmerkingen
Onderlinge erotiserende of seksuele boodschappen of grappen willen we niet op de werkvloer. Onze medewerkers weten dat zij een voorbeeldfunctie hebben.
Seksuele toenaderingspogingen van een kind
Op ‘seksuele’ toenaderingspogingen van een kind gaan we niet in. Dit wordt altijd besproken met de clustermanager.
Verbod op seksueel contact
Seksuele handelingen en intieme relaties in de contacten met een kind zijn onder geen beding geoorloofd en beschouwen we als seksueel misbruik.
Vragen van kinderen over seksualiteit
We luisteren naar vragen die kinderen stellen over seksualiteit. Deze vragen beantwoorden we serieus of we geven bij het kind aan dat het goed is om die vraag met een van de ouders te bespreken.
Uitdagende vragen over het privéleven van de pedagogisch medewerker op het gebied van seksualiteit
We gaan niet mee in de persoonlijke en uitdagende sfeer en geven aan dat de vraag niet gewenst is.
‘Vieze woorden’ gebruiken
We geven aan dat we geen vieze woorden gebruiken en kiezen ervoor hier een serieuze draai of grens aan te geven of niet op het onderwerp in te gaan. We gebruiken zelf geen schuttingtaal.
Benaming van de geslachtsdelen van de kinderen Binnen Op Stoom wordt de benaming piemel, penis of plasser(tje) en vagina gebruikt. Andere benamingen gebruiken we niet.
Kinderen op schoot nemen en kinderen knuffelen
We vinden dat kinderen op schoot moeten kunnen zitten. In de BSO komt het initiatief van het kind uit. Dat geldt ook voor knuffelen. Oudere kinderen (vanaf ongeveer 8 jaar) kunnen bij ons komen hangen, maar nemen we niet op schoot. In één op één situaties op de BSO (alleen in een ruimte) zit een kind niet op schoot.
Kinderen helpen de billen afvegen
We begeleiden kinderen om het zelf te doen door uitleg te geven hoe het moet. Als er hulp geboden moet worden, dan bieden we dat.
Baby’s en peuters verschonen
Zowel mannen als vrouwen verschonen kinderen.
Opmerkingen over het privéleven van het kind met betrekking tot ouders en seksualiteit
We vragen in dit geval niet door, uit respect voor het privéleven van de ouders. We geven het gesprek een andere wending, om eventuele lading weg te nemen.
Kinderen die onderling op een uitdagende manier over seks praten
We bieden de mogelijkheid aan kinderen om er ‘gewoon’ over te praten. Als het niet uit de beladen sfeer gehaald kan worden, dan stoppen we het gesprek.
Kinderen die ‘doktertje’ met elkaar spelen
Doktertje spelen mag, maar de kleren blijven aan.
Kinderen die elkaar ‘bloot’ laten zien
Dit wordt niet bestraft, maar we leggen uit dat dat hier niet de bedoeling is.
Kinderen spelen niet in hun blootje
Als kinderen met water (of verf) spelen, spelen ze niet bloot. Er blijft minimaal een onderbroek of luier aan.
Pedagogisch medewerkers gaan niet in bikini
Bij warm weer spelen we vaak buiten met water. Onze vrouwen dragen geen bikini, maar houden minimaal een hemdje en een korte broek of rok aan. Ook de mannen houden een shirt (en broek) aan.
Zwemles
Bij zwemles helpt een vrouwelijke pedagogisch medewerker de kinderen met afdrogen en omkleden.
Hygiëne
Om fijn en veilig te kunnen spelen moet de ruimte schoon en fris zijn. Alle stoffen en de bankhoezen zijn wasbaar en de vloer is goed te reinigen. We maken dagelijks de ruimte schoon: we stofzuigen en dweilen en houden de badkamer en keuken schoon. Het boxspeelgoed en de boxkleden wassen we regelmatig. Beddengoed wordt elke week gewassen en baby’s hebben hun eigen vaste slaapplek. Daarnaast hebben we verschillende huishoudelijk medewerkers in dienst. Zij zorgen dat op alle locaties regelmatig alles grondig gereinigd wordt.
Schoenen en sloffen
Omdat er bij de kinderdagopvang kleine kinderen op de grond kruipen en spelen, doen de kinderen hun schoenen uit (en het liefst sloffen aan) en de volwassenen die binnen komen, dragen overschoenen. Het is niet toegestaan om op blote voeten de groep te betreden. Wij dragen binnenschoenen.
Persoonlijke hygiëne
We letten op de persoonlijke hygiëne van de kinderen. Als de kinderen nog heel klein zijn, zorgen wij daarvoor. Als ze ouder worden, leren we ze hun handen zelf te wassen nadat ze naar de wc zijn geweest en voordat we gaan eten. Vieze neuzen worden afgeveegd met tissues.
Ons beleid Veiligheid en Gezondheid en de evaluatie hiervan kun je opvragen bij de Clustermanager.
Meldcode kindermishandeling
Op Stoom werkt met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldcode lees je hier. Als wij ons zorgen maken over je kind, dan bespreken we dit zo snel mogelijk met je. Indien nodig bekijken we dan samen welke zorg we kunnen organiseren om de situatie te verbeteren. Als je vragen hebt, dan kun je contact opnemen met de Clustermanager.
Openingstijden
Kinderdagverblijf
Het kinderdagverblijf is geopend van 7.30 tot 18.30 uur. Je kindje brengen kan tussen 7.30 en 9.00 uur. Ophalen kan vanaf 16.30 tot 18.30 uur. Wil je buiten deze tijden brengen of halen? Overleg dit dan met de medewerkers op de groep.
BSO
Als school sluit, opent de BSO tot 18.30 uur. Op vakantie- en studiedagen is het feest, want dan is de BSO geopend van 7.30 – 18.30 uur. Tijdens de vakantie kun je je kind brengen tussen 7.30 en 10.00 uur. Je kunt je kind aan het eind van de dag tussen 16.30 tot 18.30 uur ophalen. In overleg is het altijd mogelijk je kind later te brengen en eerder op te halen. Op een enkele BSO is er een mogelijkheid voor voorschoolse opvang.
Peuteropvang
De openingstijden van onze peuteropvang verschillen. Op de locatiepagina’s van onze peuteropvang vind je de openingstijden.
Sluitingsdagen
Op Stoom is op feestdagen, de dag na Hemelvaart en tussen Kerst en Oud en Nieuw gesloten. Kijk hier voor de data.
Afwezig?
Is je kind ziek? Dagje bij opa en oma? Of ga je op vakantie? We waarderen het enorm als je dit dan z.s.m. laat weten. Dat kan via de Op Stoom App en telefonisch.
Opzeggen
Op Stoom hanteert een opzegtermijn van 1 maand, ook voor een gedeeltelijke opzegging. Opzeggen kan op elk moment van de maand via planning@opstoom.nl. Zeg je de opvang op in de tweede helft van de maand? Dan vindt de financiële afhandeling van de opzegging – i.v.m. de automatische incasso – pas in de volgende maand plaats. Dus stel: je zegt op 17 februari de opvang op, dan betaal je eind februari automatisch voor de hele maand maart. Eind maart ontvang je een creditfactuur en betalen we de teveel betaalde opvangkosten aan je terug.
Opzeggen voordat de opvang start
Heb je het contract al ondertekend, maar wil je moeder toch oppassen? Op Stoom heeft een minimale afname van een maand, dus die zul je dan toch moeten betalen. Denk er wel aan om de opvang op te zeggen voor de eerste opvangdag.
Gestopt met werken of je baan kwijt?
Na je laatste werkdag behoudt je minstens 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Wanneer je minder opvang afneemt dan je werkdagen, heb je mogelijk langer recht op kinderopvangtoeslag. Wij kunnen je hier meer over vertellen en denken graag met je mee. Je kunt ons bereiken via planning@opstoom.nl of 023 – 2302004.
Pedagogisch beleids- en kwaliteitsmedewerker
De pedagogisch beleids- en kwaliteitsmedewerker draagt bij aan de voorbereiding, ontwikkeling en uitvoering van het (pedagogisch) beleid. Zij controleert door middel van een intern auditsysteem de kwaliteit van de uitvoering van het (pedagogisch) beleid en verbeterd waar nodig.
De wettelijk verplichte uren voor beleid worden per houder gelijkmatig over de locaties verdeeld. Wil je hier meer over weten, vraag dit na bij de Clustermanager.
Pedagogische visie
Op Stoom is wel een beetje typisch en daar houden we van! Ook in de pedagogiek zijn we nogal uitgesproken. Dat we het proces van wat je kind doet en leert belangrijker vinden dan wat je kind maakt, bijvoorbeeld. En dat we je baby letterlijk de ruimte geven. We bieden liefdevolle zorg en besteden op een speelse manier aandacht aan de ontwikkeling van je kind. Alleen zo doet kinderopvang ertoe in het leven van kinderen, vinden wij.
We begeleiden onze medewerkers goed in het onder de knie krijgen van onze pedagogiek. Zo hebben we pedagogisch coaches in dienst. Zij coachen, in samenwerking met de leidinggevenden, onze medewerkers op de werkvloer, werken nieuwe medewerkers in en geven trainingen over onze pedagogiek.
En we volgen het boekje
Natuurlijk houden we ons ook aan de Wet Kinderopvang. We begeleiden je kind aan de hand van de pedagogische doelen die in de Wet Kinderopvang omschreven staan en geven daar in de praktijk een bruisende twist aan.
Wat zegt de Wet Kinderopvang? De wet geeft ons pedagogische doelen zoals emotionele veiligheid bieden aan kinderen, persoonlijke en sociale ontwikkeling stimuleren en kinderen normen en waarden meegeven. En ook dat een groep van een kinderdagverblijf uit maximaal 16 kinderen mag bestaan die begeleid worden door drie pedagogisch medewerkers.
De groep van de peuteropvang of de peuterplusgroep van een kinderdagverblijf bestaat uit maximaal 16 kinderen met twee pedagogisch medewerkers.
Bij de BSO’s waar we kinderen van 4 t/m 12 jaar opvangen is de beroepskracht-kindratio (BKR) 1 op 11. Afhankelijk van de leeftijdsgroep van de kinderen die wordt opgevangen kan de BKR variëren van 1 op 10 (4 t/m 6 jaar) tot 1 op 12 (7 t/m 12 jaar).
Als je onze visie uitgebreid wilt lezen
De pedagogische visie van Op Stoom is vastgelegd in twee delen. Een deel voor kinderen van 0 tot 4 jaar en een deel voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Al onze medewerkers worden structureel getraind om volgens deze visie te werken. Pedagogisch beleid voor kinderen van 0 – 4 jaar Pedagogisch beleid voor kinderen van 4 – 12 jaar Wil je weten hoe het pedagogisch beleid specifiek wordt toegepast op jouw locatie? Vraag hier gerust naar bij je Clustermanager.
Pedagogisch coach
Onze medewerkers hebben héél wat in huis.
We begeleiden ze goed in het onder de knie krijgen van onze pedagogiek (en die is best uitgesproken, lees maar). Zo hebben we pedagogisch coaches in dienst. Zij coachen, in samenwerking met de leidinggevenden al onze medewerkers op de werkvloer, werken nieuwe medewerkers in en geven trainingen over onze pedagogiek.
De wettelijk verplichte uren voor coaching per houder worden gelijkmatig over de locaties verdeeld, met als doel: “Alle pedagogisch medewerkers ontvangen coaching in 2022.” Wil je hier meer over weten, vraag dit na bij de Clustermanager.
Risicovol spelen
Het is belangrijk dat kinderen de wereld om zich heen mogen ontdekken. Kinderen ervaren zelf wat ze al kunnen en durven. Dat is soms meer dan we denken. Ze willen steeds iets nieuws uitproberen en een stapje verder gaan. Logisch. Dat hoort bij een gezonde ontwikkeling! Kinderen zijn nieuwsgierig en als je een beetje risico mag nemen, ontwikkel je lef. Je voelt je steeds sterker in je schoenen staan. Risicovol spelen draagt bij aan een positief zelfbeeld bij kinderen. Zo van: ‘Yes, ik kan het’.
Waarom risico’s nemen zo goed is
Kinderen schatten in veruit de meeste gevallen zelf goed in wat ze al aankunnen en tot waar ze durven gaan. Een heuveltje opklauteren als je een dreumes bent, zelf de pot pindakaas uit de keuken pakken en op tafel zetten op de peutergroep of tóch even proberen of je naar dat hogere boomstammetje kunt overspringen als je op de BSO zit. Als het lukt, dan ben je natuurlijk trots! Zo’n succesmomentje vergroot je autonomie en zelfvertrouwen. En lukt het niet? Dan pakken we samen een nieuwe pot uit de kast. En die schram op je knie, daar gaat een pleister op. Niet getreurd, want ook daarvan heb je geleerd!
Het valt of staat met goede begeleiding
Kinderen bewegen veel en graag, daar sluiten we zoveel mogelijk bij aan. Slingeren, klimmen, rollen, glijden, springen is essentieel voor de motorische vaardigheden, balans, coördinatie en het lichaamsbewustzijn. Wij kijken goed naar je kind en zijn simpelweg in de buurt. Ingrijpen doen we niet uit gewoonte of vanwege eigen angsten. We schatten in of je kind iets wel kan óf dat er iets kan gebeuren en wat het gevolg kan zijn. Begeleiden doen we met woorden, zoals ‘Gebruik je handjes maar goed’ en ‘Probeer het nog een keer.’
Risico’s verschillen per locatie
Grote risico’s nemen we niet. We schatten in of het risico aanvaardbaar is. Dat verschilt ook per kind. Natuurlijk voldoen al onze locaties en ruimtes aan de wettelijke veiligheidsnormen. De genomen maatregelen verschillen per locatie. Een kinderdagverblijf met een grote natuurtuin vereist een andere aanpak dan een kinderdagverblijf met een beschutte binnentuin. En BSO Buitenbende, waar kinderen met zakmessen mogen werken, heeft andere regels dan een BSO waar gespeeld wordt op het schoolplein.
Schoolvakanties en studiedagen
Zodra de scholen hun deuren sluiten, start het vakantieprogramma op onze BSO’s. In de vakantie doe je leuke dingen, daar is het immers vakantie voor! We trommelen al onze specialisten op het gebied van muziek, dans, atelier, natuur en robotica op om een spetterend dagprogramma in elkaar te zetten. Van een beautydag tot vlotten bouwen en fikkie stoken. En van een skateboardclinic tot robots bouwen en programmeren. En vaak gaan we ook op pad. Naar een natuurgebied of naar de imker. Zelfs de Tweede Kamer kan in de vakantie op een bezoekje van onze kinderen rekenen!
Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de verschillende leeftijden. Er zijn 4+, 7+ en 9+ activiteiten.
7-plussers kunnen óók kiezen voor een activiteit op een andere locatie. Inschrijven kan via vakantie.opstoom.nl. Eén tip: wees er snel bij, want vol is vol!
Ook tijdens studiedagen zijn we vanaf 7.30 uur geopend en kan je kind rekenen op een toffe dag!
Sluitingsdagen
Op Stoom is gesloten op: Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, Dag na Hemelvaart, 2e Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag, Week tussen Kerst en Oud & Nieuw. Voor gemiste opvangdagen tussen Kerst en Oud & Nieuw en de dag na Hemelvaart ontvang je opvangpunten. Officiële feestdagen kunnen niet ingehaald worden.
Veiligheid & gezondheid
Als iemand anders je kind komt halen
Als je kind door iemand anders wordt opgehaald, verzoeken wij je dit door te geven. We geven je kind niet mee aan voor ons onbekende mensen.
Kinderziektes
Als kinderen een kinderziekte hebben die besmettelijk is, bepalen we aan de hand van de richtlijnen van de GGD of je kind naar de opvang mag komen. Die richtlijnen staan in de KIDDI-App van het RIVM. Deze App is beschikbaar voor smartphone en tablet en kun je zelf ook downloaden in de App Store of Google Play Store. Twijfel je of je je kind mag brengen? Neem dan contact op met de pedagogisch medewerkers.
Brrr … hoofdluis
Hoofdluis is natuurlijk geen ziekte, maar vanwege besmettingsgevaar verwachten wij dat de medewerkers geïnformeerd worden wanneer je kind hoofdluis heeft. Wanneer het behandeld is, mag je kind naar de opvang komen. Constateren wij hoofdluis bij je kind? Dan stemmen we samen af of je je kind komt halen of niet.
Medicijnen geven
Als je kind medicijnen nodig heeft, kan dit in goed overleg met de pedagogisch medewerkers door hen worden gegeven. Als ouder blijf je wel zelf verantwoordelijk. Wij vragen daarom om een ‘Verklaring medicijngebruik’ in te vullen.
Verlenen van eerste hulp
Er zijn voldoende pedagogisch medewerkers aanwezig die kennis hebben van bedrijfshulpverlening en kinder-EHBO. Als er een ongeluk gebeurt roepen we medische hulp in als dit noodzakelijk is. Dit kan betekenen dat wij naar de eerste hulp gaan, dat er een ambulance gebeld wordt of dat je als ouder, na overleg met ons, met je kind naar de eerste hulp of de huisarts gaat. Je wordt natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van de situatie.
Ons reguliere beleid Veiligheid en Gezondheid en de evaluatie hiervan kun je opvragen bij de Clustermanager.
Vertrouwde gezichten
Bij Op Stoom werken gekwalificeerde medewerkers met een pedagogisch diploma en een Verklaring Omtrent Gedrag. Een gemêleerd gezelschap van leuke, lieve, gekke, avontuurlijke mannen en vrouwen. Stuk voor stuk gek op kinderen! Ze zien de kinderen en weten feilloos aan te sluiten met fijne aandacht en activiteiten. Een aai over de bol, tijd voor een gesprekje en samen lekker aan de slag. Dat vinden kinderen fijn.
Wie kom je tegen op de groep?
De pedagogisch medewerkers zijn op vaste dagen aanwezig, zodat jouw kind elke dag vertrouwde gezichten ziet. Daarnaast zijn er vaste flexmedewerkers die inspringen tijdens vakantie of ziekte van de pedagogisch medewerkers. Zij vallen onder een cluster locaties, zodat dit bekende gezichten zijn voor je kind.In een enkel geval wordt één van onze oproepmedewerkers ingezet. Oproepmedewerkers vallen niet onder een cluster.
En je kan onze reizigers tegenkomen met mega-über-speciale activiteiten voor kinderen. Je kind ontmoet telkens weer andere Reizigers omdat zij langs al onze locaties gaan om kinderen te inspireren met bijzondere activiteiten.
Erkend leerbedrijf Op Stoom is een erkend leerbedrijf. Stagiaires volgen de driejarige opleiding tot pedagogisch medewerker. Ze staan nooit alleen op de groep en worden begeleid door een vaste medewerker. Vanaf het tweede jaar mag een stagiair op de eigen stagelocatie een collega vervangen tijdens ziekte of vakantie. Kijk ook niet gek op als je iemand uit een hele andere beroepsgroep tegenkomt, die – in onze eigen Op Stoom Klas – een opleiding tot pedagogisch medewerker volgt.
Vaste medewerkers
We werken met vaste medewerkers op de groep van je kind. Dat is fijn en vertrouwd. Voor baby’s vinden we dat extra belangrijk. Daarom zorgen we ervoor dat je baby’tje op zijn opvangdagen altijd een van de twee aan hem toegewezen vaste gezichten ziet. Daarnaast proberen we ervoor te zorgen dat een van de vertrouwde gezichten aanwezig is tijdens vakantie of ziekte van een pedagogisch medewerker.
Teambezetting
Bij het maken van het rooster houden we rekening met de vereiste beroepskracht-kind-ratio (BKR). Op een dag wordt er niet meer dan 3 uur afgeweken van de vereiste BKR, dit is wettelijk toegestaan. Dit kan gebeuren tussen 7.30 en 9.00 uur, tussen 13.00 en 15.00 uur en van 17.00 uur tot sluitingstijd. Wanneer er twee of drie pedagogisch medewerkers op de groep werken, gaan we bijvoorbeeld een voor een met pauze.
Wij registreren de haal- en brengtijden van de kinderen. Wil je weten wanneer het team van de groep van jouw kind afwijkt van de BKR? Vraag dan gerust bij je clustermanager naar de locatiespecifieke informatie.
Teambezetting kinderdagverblijf
De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen met maximaal 3 pedagogisch medewerkers. Voor nuljarigen geldt een BKR van 1 op 3.
Teambezetting peuteropvang
De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen met 2 medewerkers of maximaal 8 kinderen met 1 medewerker.
Teambezetting BSO
Binnen de openingstijden werken de pedagogisch medewerkers verschillende diensten. Bij het maken van het rooster houden we rekening met de vereiste beroepskracht kind ratio (BKR). Voor kinderen van 4 t/m 6 jaar is de BKR 1 PM’er op 10 kinderen en voor kinderen van 7 t/m 12 jaar is de BKR 1 PM’er op 12 kinderen.
Een mentor voor je kind
Je kind heeft bij ons een mentor. Dat is een pedagogisch medewerker die bij voorkeur werkzaam is op alle opvangdagen van jouw kind. Wie de mentor is, hoor je tijdens het intakegesprek. Dit kun je daarna ook in de Op Stoom app zien. Natuurlijk hebben alle medewerkers oog voor je kindje, maar de mentor van je kind let specifiek op de ontwikkeling en het welbevinden van je kind. Hoe voelt je kind zich bij ons, hoe ontwikkelt het zich en met wie speelt het graag? De mentor is ook je eerste aanspreekpunt en onderneemt actie als er bijzonderheden zijn in de ontwikkeling van je kind.
Vierogenprincipe
Sinds 1 juli 2013 is het voor kinderdagverblijven wettelijk verplicht het vierogenprincipe te volgen. Bij Op Stoom volgt ook de peuteropvang dit principe. Het vierogenprincipe houdt in dat opvanglocaties zo moeten zijn ingericht, dat de pedagogisch medewerker of pedagogisch medewerker in opleiding de werkzaamheden uitsluitend kan verrichten terwijl hij of zij gezien of gehoord kan worden door een andere volwassene.
Bij Op Stoom betekent dit dat we op onze grote locaties altijd met meerdere mensen tegelijk in het pand zijn. De locaties zijn zo ingericht, dat er op elk moment zicht op elkaar kan zijn: de groepen zijn voorzien van veel doorkijkmogelijkheden en hebben bijvoorbeeld deuren van glas. Hierdoor ontstaat een open sfeer. Daarnaast openen en sluiten de verschillende groepen gezamenlijk. En er worden door de dag heen veel gezamenlijke activiteiten ondernomen.
Bij de kleinere locaties werken we veelal in tweetallen. Ook worden deze locaties vaak onaangekondigd bezocht door de clustermanager, stafleden of managers van Op Stoom, medewerkers van het facilitaire team of de nabijgelegen BSO. Daarnaast zijn er soms Skype-verbindingen tussen verschillende locaties zodat zij structureel met elkaar in verbinding kunnen staan en elkaar dus kunnen zien en horen.
Wennen
Voor jouw kindje is het natuurlijk erg prettig om – vóór de start van de eerste contractdag – één of twee keer te komen wennen aan de pedagogisch medewerkers, de andere kinderen en het ritme van de groep. Snappen we! Bij de kinderdagverblijven en de BSO kan dit – afhankelijk van de mogelijkheden van de locatie – dan ook. De wendagen worden tijdens het intakegesprek of telefonisch met je afgestemd.