Van Venus en van Mars
Doerakken, techneuten, pietjes precies, rauwdouwers of rustige jongens: ze zijn er in alle variaties en zowel de wildebrassen als de zachtaardige knullen zijn geliefd bij ons. Uiteindelijk gaat het erom dat jongens zichzelf kunnen zijn. Elke dag zien we dat jongens en meisjes op hun eigen manier hun weg vinden. Naast de gezamenlijke behoefte aan plezier en geborgenheid zien we fundamentele verschillen tussen jongens en meisjes. Jongens ontwikkelen zich anders dan meisjes en hebben vaker dan meisjes een uitbundige manier van experimenteren om de wereld te ontdekken. Als je bewust kijkt hoe dat in zijn werk gaat, kan je volop van ze genieten. Bijvoorbeeld wanneer ze een radio of oude computer uit elkaar halen om te ontdekken hoe het werkt; de gretigheid die jongens tonen bij dit soort activiteiten is fantastisch.
Testosteron
Je ziet de verschillen al als ze klein zijn. Klimmen en klauteren en echt niet stil kunnen zitten, dat heeft elk kind en die intrinsieke behoefte is bij jongens nog meer aanwezig dan bij de meeste meisjes. Dat is prima natuurlijk, wiebelen mag en klimmen en klauteren kan. We zitten niet te lang stil, want dat is te veel gevraagd en nergens voor nodig. Ook zijn het vooral de jongens die van wild spel houden, zoals stoeien of nepvechten. Waarbij het mét stokken nog cooler is. Spelen en risico’s nemen, dat willen ze. Het liefst op grote hoogte, met hoge snelheid en omringd met gevaarlijke elementen zoals vuur en scherpe voorwerpen. Het mannelijke hormoon testosteron helpt hier wel een handje bij.
Rolmodellen
Een man is belangrijk in de opvoeding van jongens en meisjes, maar voor jongens is het eigenlijk essentieel. Zij herkennen zich van nature sneller in mannen en omgekeerd geldt hetzelfde. Conflicten worden door jongens anders ervaren en anders opgelost dan door meisjes. Meisjes zijn in het algemeen taliger en lossen ruzies dan ook veel vaker op met taal. Jongens niet en dat is goed om rekening mee te houden. Zelf op laten lossen en goed kijken. Niet direct ingrijpen en anders kort en krachtig. Daarop aansluiten en niet eindeloos willen communiceren als er iets stouts gebeurt, is prettig voor jongens. Wanneer een pedagogisch team bestaat uit mannen en vrouwen, kan dit vrouwen soms een frisse kijk geven op kinderen. Bij Op Stoom zijn in de BSO veel mannen aan het werk, en ook in de kinderdagverblijven is een enkele man te vinden. Toch bestaat het overgrote deel uit vrouwen. Lieve, leuke, stoere dames die zich stuk voor stuk verdiepen in hoe jongens zijn en wat jongens leuk vinden. Ze bieden veel ruimte voor beweging, gaan voor activiteiten met lef en proberen niet eindeloos te communiceren. Want boys will be boys!


Jongens, wat een feest
Wij zijn gek op jongens! Zij verdienen best wat extra aandacht in de veelal door vrouwen gedomineerde omgeving van opvang- en onderwijsland. Omdat grofweg de helft van de kinderen die bij Op Stoom komt jongen is én omdat 90% van onze pedagogisch medewerkers bestaat uit vrouwen, is het interessant om te kijken wat we jongens meegeven in het spelaanbod, in rolmodellen en in de verwachting naar elkaar.