Mijn Op Stoom

Koken

Koken

Keukenprins(es)

De culinaire wereld leren kennen om uiteindelijk goed voor je inwendige ik te kunnen zorgen, je kan er volgens ons niet vroeg genoeg beginnen. Maar hoe word je kind nou een echte keukenprins of -prinses? Wij pakken het stap voor stap aan.

“Zelluf doen”

Als je kindje nog maar negen maanden oud is, mag het al uit een echte beker proberen te drinken. Dat er geknoeid wordt, is logisch en eindeloos oefenen mag. Hoe leer je het anders? En vanaf een jaar of twee mag je kind zijn eigen broodje zelf proberen te smeren. Vaardigheden die leuk zijn om te oefenen en je kind voelt zich maar wát groot en belangrijk als het al een beetje lukt.

Koken aan tafel

Op onze kinderdagverblijven en peuteropvang wordt ook al volop geëxperimenteerd ‘in de keuken’. Een paar keer per week eten we tijdens de lunch geen boterhammen maar koken we aan tafel. Mét de kinderen natuurlijk! Snijden, kloppen, kneden, je kind mag zoveel mogelijk zelf doen. Samen maken we kleine gerechtjes en ontdekken we nieuwe smaken. En ook op de namen van de ingrediënten wordt druk geoefend. En de basilicumblaadjes? Die komen uit eigen moestuin.

Zaaien, oogsten en opeten

Bij de BSO maakt je kind soms tosti’s voor iedereen, smeert het ontbijtkoek voor zijn vrienden of werk het samen aan de voorbereidingen van een heldere groentesoep. Bijna overal zijn moestuinen waar we met de kinderen in tuinieren. De Kookreizigers laten de groene vingers zien wat ze van hun zelfgekweekte ingrediënten kunnen maken. Ze bedenken telkens weer verrassende recepten en laten je kind zelfs spruitjessalade eten.

Keukenbrigade

Hoe je brood maakt, wat ‘vergeten’ groenten zijn, hoe er vroeger geweckt werd en zelfs je eigen vis fileren. Dat staat bij de Kookstudio op het menu, een BSO helemaal gericht op koken. Deze keukenbrigade kan je thuis gerust hun gang laten gaan!

Delen
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone