fbpx
Mijn Op Stoom

Risicovol spelen

Risicovol spelen

Risico's goed ingeschat

Het is belangrijk dat kinderen de wereld om zich heen mogen ontdekken. Kinderen ervaren zelf wat ze al kunnen en durven. Dat is soms meer dan we denken. Ze willen steeds iets nieuws uitproberen en een stapje verder gaan. Logisch. Dat hoort bij een gezonde ontwikkeling! Kinderen zijn nieuwsgierig en als je een beetje risico mag nemen, ontwikkel je lef. Je voelt je steeds sterker in je schoenen staan. Risicovol spelen draagt bij aan een positief zelfbeeld bij kinderen. Zo van: ‘Yes, ik kan het’.

Waarom risico’s nemen zo goed is

Kinderen schatten in veruit de meeste gevallen zelf goed in wat ze al aankunnen en tot waar ze durven gaan. Een heuveltje opklauteren als je een dreumes bent, zelf de pot pindakaas uit de keuken pakken en op tafel zetten op de peutergroep of tóch even proberen of je naar dat hogere boomstammetje kunt overspringen als je op de BSO zit. Als het lukt, dan ben je natuurlijk trots! Zo’n succesmomentje vergroot je autonomie en zelfvertrouwen. En lukt het niet? Dan pakken we samen een nieuwe pot uit de kast. En die schram op je knie, daar gaat een pleister op. Niet getreurd, want ook daarvan heb je geleerd!

Het valt of staat met goede begeleiding

Kinderen bewegen veel en graag, daar sluiten we zoveel mogelijk bij aan. Slingeren, klimmen, rollen, glijden, springen is essentieel voor de motorische vaardigheden, balans, coördinatie en het lichaamsbewustzijn. Wij kijken goed naar je kind en zijn simpelweg in de buurt. Ingrijpen doen we niet uit gewoonte of vanwege eigen angsten. We schatten in of je kind iets wel kan óf dat er iets kan gebeuren en wat het gevolg kan zijn. Begeleiden doen we met woorden, zoals ‘Gebruik je handjes maar goed’ en ‘Probeer het nog een keer.’

Risico’s verschillen per locatie

Grote risico’s nemen we niet. We schatten in of het risico aanvaardbaar is. Dat verschilt ook per kind. Natuurlijk voldoen al onze locaties en ruimtes aan de wettelijke veiligheidsnormen. De genomen maatregelen verschillen per locatie. Een kinderdagverblijf met een grote natuurtuin vereist een andere aanpak dan een kinderdagverblijf met een beschutte binnentuin. En BSO Buitenbende, waar kinderen met zakmessen mogen werken, heeft andere regels dan een BSO waar gespeeld wordt op het schoolplein. Meer weten hierover? Het actuele Beleid Veiligheid en Gezondheid en de evaluaties kun je opvragen bij de locatiecoördinator.