fbpx
Inlog medewerkers
Inlog ouder
Mijn Op Stoom

Wat eten we vandaag?

Wat eten we vandaag?

Schijf van vijf

Als je kind bij Op Stoom is, zorgen we voor eten en drinken. Fijn om te weten dat we hier bewust mee omgaan. Er zijn verschillende eetmomenten gedurende de dag op het kinderdagverblijf, de peuteropvang en in de buitenschoolse opvang. We bieden veel variatie aan in het eten en combineren producten. Lekker, gezond én leuk voor kinderen.

Gezellig samen eten

Gevarieerd, gezond eten en drinken vinden we belangrijk. Daarbij zorgen we ervoor dat je kind niet te veel, niet te zoet en niet te vet eet. We hanteren de ‘schijf van vijf’ en volgen hiermee de adviezen van het Voedingscentrum. Ook bieden we zoveel mogelijk seizoensgebonden producten aan.

Baby’s kunnen rustig drinken

We bespreken het voedings- en slaapritme van je baby’tje dagelijks met je. We bieden flesvoeding aan, maar (gekolfde) moedermelk kan natuurlijk ook. Het geven van de fles is een fijn rustmoment voor je baby. Onze medewerkers gaan er echt even voor zitten.

Leren smeren

Tijdens de lunch bieden we volkorenboterhammen aan. Bij Op Stoom smeren kinderen al vanaf een jaar of twee zelf hun broodje. Gaandeweg gaat dat steeds beter! Leuk om te doen en fijn om hier al ‘groot genoeg’ voor te zijn.

De Proefkeuken

Eens per week ontdekken we samen met de kinderen verschillende voedingsproducten. We wekken de nieuwsgierigheid van de kinderen door erover te vertellen, te voelen en te proeven.

Neem een ananas: hoe voelt hij? Hoe ziet hij er vanbinnen uit? Smaakt hij zoet, bitter of zuur? Vind je dat lekker of juist viest?

Wat voel je in je mond als je een hapje neemt? En wat gebeurt er met de smaak en de structuur als we de ananas bakken? En natuurlijk doen de kinderen zoveel mogelijk zelf. Zinnenprikkelend!

Hartige tussendoortjes

Een tussendoortje op z’n tijd mag best! Er is keuze uit fruit, een rijstwafel, een cracker met beleg of een volkoren ontbijtkoek. Ook mogen de kinderen groenten ‘snoepen’: komkommer, paprika, tomaatjes, radijs en wortel. De kinderen lusten ze rauw!

In de buitenschoolse opvang starten we met de jongste kinderen aan tafel met fruit of crackers. Het is een fijn rustmoment na een drukke schooldag. Verhaaltjes vliegen over
de tafel. Een gezellige boel! Oudere kinderen mogen zelf fruit schillen, een cracker
beleggen en drinken inschenken.

Water in overvloed

We drinken veel water. Water drinken mag altijd tussendoor. Lekker fris en gezond! Er gaan dan ook vaak kannen met water mee naar buiten. We schenken ook thee en melk. De kinderen drinken in de regel één keer per dag limonade. Dit wordt aangelengd met veel water. Ook tijdens een uitstapje nemen we gezonde tussendoortjes en flesjes water mee. Vanwege de praktische kant geven we ook wel pakjes drinken tijdens uitstapjes.

Traktaties

Als een kind jarig is vieren we feest! Op het kinderdagverblijf of de peuteropvang mag er getrakteerd worden. Maar het hoeft niet. De traktatie kan ook door Op Stoom verzorgd worden.

Wil je je kind laten trakteren? Dan mag je een kleine, gezonde traktatie verzorgen. Zoals rozijntjes, groente- en fruitspiesjes of kleine wraps met een gezonde vulling. Wordt er snoep meegenomen? Dan doen we dat in de mandjes van de kinderen. Jij kunt dan zelf besluiten of je je kind snoep wilt geven of niet.

Op de BSO trakteren we niet, omdat kinderen al op school trakteren. We zetten de jarige natuurlijk wel in het zonnetje!

Avondeten voor kinderen tot het eerste jaar en vanaf 1 jaar

Vanzelfsprekend eten kinderen in het eerste levensjaar hun hapjes bij Op Stoom gedurende de dag, maar een warme avondmaaltijd (potje) is niet inclusief. Als je wilt kun je jouw eigen zelfgemaakte prakje of potje meegeven tot jouw kind 1 jaar is. Dat wordt voor 17 uur gegeven, omdat de personeelsbezetting dan nog volledig is.

Hoe word ik een keukenprins(es)?

Kinderen vinden koken leuk om te doen. De koks van Op Stoom reizen rond langs verschillende locaties om kinderen te laten koken. Zij bedenken elke keer weer verrassende recepten. Van koken met ‘vergeten groenten’ tot wecken en olie maken.

Moestuinieren

Hoe leuk is het om je ‘eigen’ courgette te verwerken in een gerecht?!
We gaan veel de moestuin in, stropen onze mouwen op en gaan aan de slag om groene vingers te kweken! Je kind weet al snel wat gezonde producten zijn en werken in de moestuin leert kinderen veel over hoe voedsel groeit.

Kinderopvang Op Stoom